Richard Herman

Waarom ik zo word aangetrokken tot beelden en het maken van beelden? Op die vraag heb ik voor mijzelf geen duidelijk antwoord. Ik denk dat de volgende elementen er iets mee te maken hebben:

Beelden. Uitbeelden. Verbeelden. Inbeelden. Geïnspireerd door de beelden die ik als kind zag in boeken, tijdschriften, op TV en in de bioscoop. In het Rijksmuseum, waar ik als kind met mijn tekenblok voor één van de vele meesterwerken ging zitten. Om het beeld dat mij fascineerde na te tekenen. Geïntimideerd door zoveel vakmanschap. Of het de wil is om dat ook te kunnen, of een zekere aanleg of de aantrekkingskracht van de beelden op mij als kind en volwassene, dat weet ik niet. Feit is dat ik denk, maar vooral dat ik fantaseer, in beelden. En die beelden wil ik, van kinds af aan, uitbeelden, op papier of op wat voor handen is.

Fantasie. Fantaseren over bestaande dingen, voorwerpen, bomen, dieren en mensen. Fantaseren over wat niet gebaseerd is op feiten. Niet bestaande wezens. Jeroen Bosch en Salvator Dali als bronnen van inspiratie. De werkelijkheid naar mijn hand zetten door bestaande elementen te plaatsen in een andere, soms niet bestaande context.

Plezier. De vreugde om iets te maken dat je voldoening geeft. Het aangename gevoel dat je een beeld hebt gecreëerd dat nog niet eerder is gemaakt. Een beeld dat uniek is. Een gevoel van vreugde, misschien wel dankbaarheid dat je zomaar iets aan het maken bent, zonder een specifiek doel, zonder een beoogd resultaat. Dat is juist een vorm van maken waar ik intens van kan genieten, als het me lukt om mijn denkwereld van “doelen en resultaten” heel even uit te schakelen.


Links

https://www.richardherman.nl/

Contact

Richardhermanbeeldendekunst@gmail.com